Blog Zaden oogsten

Herfst. De meeste bloemen en planten zijn uitgebloeid, bladeren kleuren mooi in uiteenlopende herfstkleuren en de dagen worden korter en vooral kouder. Tijd om de tuin winterklaar te maken en op de valreep nog zaden te oogsten om te kunnen zaaien in de lente.

Zelf zaden verzamelen van de uitgebloeide planten is in principe niet zo moeilijk. Er zijn een aantal spelregels:

– Niet te vroeg plukken
– Niet te laat plukken
– Goed laten drogen na het plukken
– Bewaren in de koelkast of vriezer

Niet te vroeg en niet te laat plukken

Vaak is het duidelijk zichtbaar wanneer de zaden ‘rijp’ zijn. De bloemblaadjes zijn verdwenen en er is een zaadhoofd zichtbaar. Soms zijn de afzonderlijke zaadjes al zichtbaar zoals bij de goudsbloem (Calendula).

Bij twijfel of het zaad daadwerkelijk is volgroeid: bij aanraking moet het droog aanvoelen, alsof het meteen wil loslaten van de plant. Soms rammelen de zaadjes al in de zaadhulzen. Zoals bij de klaproos (papaver). Dat is het teken dat ze zich willen verspreiden voor de volgende generatie planten. Dit is tegelijkertijd het moment dat je net te laat kunt zijn. De zaadhulzen laten makkelijk los zodat de zaadjes met een windvlaag kunnen meewaaien naar hun volgende bestemming. Het beste is dus dagelijks even te kijken en te voelen of ze al willen loslaten.

Goed laten drogen

Wanneer je de zaden oogst, is het verstandig ze binnenshuis nog eens goed te laten drogen. Zo voorkom je dat de zaden gaan rotten. Plaats de zaadjes op een schaaltje, buiten het zicht van de zon op een droge plek. Handig is om meteen een label met de naam en het jaartal erbij te zetten. Zo voorkom je dat je vergeet welke zaadjes bij welke plant hoort. Door het jaartal kun je bijhouden hoe lang je de zaden al bewaard hebt. Na minimaal vijf dagen drogen kun je de zaden gaan verpakken. Beter te lang laten liggen dan te kort!

Bewaren in de koelkast of vriezer

De zaden zijn het beste te bewaren op een plek onder de 10 graden Celsius. De koele plek zorgt ervoor dat de kiemkracht wordt behouden en dat de zaden niet voortijdig beginnen te kiemen (kiemrust). De kiemkracht is de mate waarin de zaadjes kunnen uitkomen en uitgroeien tot een kiemplantje. Sommige zaden zijn zelfs tot vijf jaar te bewaren!

Ik blijf het bijzonder vinden dat één plant in zoveel zaadjes kan voorzien! Bijvoorbeeld het Afrikaantje (Tagetes). Een uitgebloeide bloemknop bevat ruim vijftig zaadjes! Het plantje bloeit met meerdere bloemen dus dat betekent dat één plant al snel zo’n tweehonderd zaadjes kan opleveren.

Andere makkelijke bloemen die op mijn balkon groeien:

– Prikneus (Lychnis)
– Korenbloem (Centaurea cyanus)
– Oost-Indische kers (Nasturtium)

Welke zaden ga jij verzamelen? Klik hier voor inspiratie.

Tags: , ,