https://www.studioakina.nl/Blog/wat-doe-jij-met-leftovers/

Blog wat doe jij met leftovers Studio Akina

Je komt thuis met ontzettende trek, maakt snel wat eten klaar en ja hoor. Het is veel te veel. Wat doe je vervolgens met je leftovers? Bewaren of weggooien?

Bewaren natuurlijk hoor ik jullie allemaal denken. Toch verspillen we veel meer voedsel dan we denken. Volgens onderzoek van Milieucentraal blijkt dat we jaarlijks zo’n 40 kilo aan eten weggooien. Alle huishoudens in Nederland verspillen samen zo’n 700 miljoen kilo aan voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol!

Wat gooien we dan zoal weg? Van alle voedingsmiddelen die in de afvalbak belanden vormen de groenten (met name aardappelen), fruit en brood de grootste groep. Redenen om weg te gooien: teveel ingekocht, producten zijn over datum, restjes die overblijven bij het koken of kliekjes na het eten.

Wat dan te doen?

Het is heel eenvoudig om bijvoorbeeld van restjes en kliekjes, oftewel leftovers, iets anders te bereiden. Van veel groentesoorten kun je de volgende dag spreads maken. Door ze te pureren met wat olijfolie en kruiden heb je in een een handomdraai een alternatief broodbeleg.

Ook het maken van een soep is een makkelijke oplossing. Je kunt verschillende groenten bij elkaar in een pan zetten en er een smaakvol gerecht van maken. Zoals bijvoorbeeld een soep van zoete aardappel, wortel en paprika.

Overschot aan paprika’s? Dan biedt de oven een uitkomst! Geroosterde paprika, vooral de rode en gele soort, zijn lekker zoet, hebben een lekkere bite en zijn een welkome afwisseling in de soorten beleg voor de boterham of pannenkoek. Ook kun je ze na het roosteren pureren tot een dip of smeersel.

Zoals eerder in deze blog benoemd, vooral aardappelen worden weggegooid. En dat is heel jammer. Gekookte aardappels met schil bevatten per 100 gram bijvoorbeeld meer vitamine B1 en B6 dan tomaat, courgette of broccoli, en vooral nieuwe, net geoogste aardappels zijn een goede bron van vitamine C, terwijl je deze vitamine niet in pasta of rijst vindt. Van gekookte aardappelen kun je ook iets anders van bereiden. Wat dacht je van een Spaanse tortilla of een Duitse aardappelbrood.

Bezinning

Goed, we hebben het nu met name gehad over wat te doen met leftovers. Echter, de beste wijze om voedselverspilling tegen te gaan is bewuster te zijn bij de aankoop van voedingsmiddelen.

– bedenk van te voren wat je nodig hebt (maak een boodschappenlijstje)
– laat je niet teveel verleiden door aanbiedingen en voordeelverpakkingen
– koop kleinere hoeveelheden van verse producten
– let bij aankoop op de houdbaarheidsdatum.

Wat ga jij doen?

Tags: , ,