https://www.studioakina.nl/Blog/snoepen-zonder-suiker-hoe-dan/

Blog Snoepen zonder suiker? Hoe dan? Studio Akina

Het zal je niet ontgaan zijn, suiker zit in het verdomhoekje. Want suiker is verslavend, leidt tot overgewicht en vergroot daarmee ook de kans op Diabetes type2. Met dit in het achterhoofd wordt het wel heel moeilijk om te snoepen zonder schuldgevoel. Of kan het wel?

Enige nuance is nodig, want ‘suiker’ is een containerbegrip. Hieronder worden geschaard de natuurlijke suikers, zoals uit fruit en groente alsook de geraffineerde variant. Uit onderzoek is echter gebleken dat ons lichaam suiker, wat een bron voor koolhydraten is, nodig heeft om te kunnen bewegen en denken. Voornamelijk voor de hersenen en rode bloedcellen. Inname van natuurlijke suikers, zij het met mate, past binnen een bewust voedingspatroon.

Sluipmoordenaar

Waar we alert op moeten zijn, is de geraffineerde, bewerkte vorm van suiker. Dit is de variant die we tegenkomen in koek, taart, cake en energierepen. Vooral de combinatie van 50% suiker en 50% vet, zoals in cheesecake en donuts, zorgen ervoor dat we er van blijven eten. Het onbewuste seintje van ‘genoeg is genoeg’ is uitgeschakeld. Daarnaast hebben we helaas ook te maken met verborgen suikers. Suikers die door de voedingsindustrie toegevoegd worden om iets ‘lekkerder’ te laten smaken of juist de smaak van een bepaalde toevoeging te verhullen. Hier gaan we in een latere blog op in.

Suikervrij

Zoetigheden zonder suiker hoeven niet in te boeten op de lekkere smaak. De traditionele basis van vele soorten gebak is bloem, ei en naar verhouding veel suiker en boter. Nu we weten dat suikers ook in natuurlijke vorm voorkomen, kunnen we dit gaan toepassen. Bananen, dadels, rozijnen, appels, rode bieten en pompoen zijn eenvoudige ingrediënten die voor een zoete smaak kunnen zorgen.

Neem eens de brownie. De traditionele brownie wordt gemaakt met bloem, verhoudingsgewijs heel veel suiker en boter. En daarnaast eieren en natuurlijk chocolade. Het eindresultaat is om je vingers bij af te likken, echter is de inhoud van dit recept nu niet iets dat past in een gezond eetpatroon. Gelukkig is er wel een gezonde variant van te maken met rode bieten en zwarte bonen. Niet echt de ingrediënten waar je aan denkt bij gebak. De combinatie met dadels maakt dit een verassend lekkere brownie.

Recepten

Op zoek naar inspiratie voor suikervrij gebak en energiebars? Kijk dan op mijn Pinterest-bord. Hieronder heb ik alvast een aantal voor je geselecteerd.

Glutenvrije vegan brownie

Raw Cashew-Limoen-Kokos Bars

Paascake amaretto-rozijnen

Gezonde powersnack: Pompoenmuffins

Enjoy!

Tags: , ,