https://www.studioakina.nl/Blog/kracht-van-het-seizoen-witte-asperges/

Blog witte asperges

Ze worden ook wel “Het witte goud” genoemd en zijn nu overal te verkrijgen: de witte asperges. Deze seizoensgroente is gegarandeerd vol van smaak en is ook nog eens van Nederlandse bodem. Met het kopen van Nederlandse asperges steun je dus automatisch de lokale boeren.

Asperges worden geoogst van begin april tot en met 24 juni. De 24ste is een feestdag, Sint Jan, ter ere van Johannes de Doper. Momenteel zitten we midden in het oogstseizoen. Vandaar dat de prijs van de asperge langzamerhand daalt. Want zeg nou zelf, het is een prijzige groente. Zelf wacht ik daarom altijd even met kopen tot het een acceptabele prijs heeft. Want asperges zijn te lekker en te gezond om te laten liggen!

Na 24 juni stoppen de aspergetelers met oogsten, zodat de planten kunnen rusten. In het najaar en de winter is er geen aanbod van asperges in de winkels. De lage temperatuur buiten laat de grondtemperatuur dalen en zorgt ervoor dat de aspergeplant gaat slapen. In het voorjaar beginnen ze weer te groeien.

Gezonde groente

Asperges zijn rijk vitaminen, arm aan calorieën. Een perfecte combi, al zeg ik het zelf. In de oudheid werd aan deze groente zelfs genezende krachten toegewezen. Asperges zijn vochtafdrijvend en bloedzuiverend. Ook kan het een gunstige werking hebben op nieren en lever. Nog niet overtuigd? Welnu, ze smaken ook heerlijk!

Recept tip: Asperge crèmesoep net even anders

Aspergesoep is een makkelijk te maken soep. Het mooie vind ik dat je daarvoor alle onderdelen van de asperge kunt gebruiken. Dus ook de schillen en de harde stukken van de onderkant, die intrekken in de bouillon.

Wat maakt dit recept anders dan anders? Voor de meest gangbare soep gebruik je een bouillontablet als een van de ingrediënten. Die vermijd ik vanwege het hoge gehalte zout, gist en suiker. Helaas zitten in een bouillontablet vaak meer ongezonde toevoegingen dan gezonde! In mijn eerdere blog over het maken van een vegan risotto heb ik dit ingrediënt ook vervangen door een eigen versie, namelijk een kruidenbouillon of beter gezegd een kruidenthee.

Recept tip: Homemade Aspergeburger

Je kunt er ook voor kiezen om de gekookte aspergetoppen in een ander gerecht te verwerken. Bijvoorbeeld (mini) aspergeburgers! Serveer op een rustieke speltpistolet met jonge bladsla, avocado en cherrytomaten.

Tags: , ,