https://www.studioakina.nl/Blog/food-hacks-zuurdesem/

Blog Zuurdesem

Komende dagen is het heerlijk weer. Lekker warm in de keuken, een ideale omgeving om te experimenteren met zuurdesem!

Een zuurdesem starter is niets meer dan meel en water vermengd, dat in een warme omgeving gaat fermenteren. Wat is fermentatie? De melkzuurbacteriën in het meel vermenigvuldigen zich, waardoor zowel het meel- als watermengsel gaat gisten. Dit levende goedje kun je vervolgens gaan gebruiken om zuurdesembrood te maken of zuurdesempannenkoeken.

Recept tip: DIY Zuurdesemstarter

Van zuurdesembrood wordt wel geclaimd dat dit gezonder is, echter tot op de dag van vandaag is dit niet wetenschappelijk bewezen. Wel is het zo dat het rijzingsproces veel langzamer gaat dan bij het maken van brood met regulier gist. Door deze langere rijzingstijd wordt het fytinezuur van het meel gereduceerd, zodat het lichaam bij het eten van het brood geen blokkade ervaart van de opname van vitaminen en mineralen.

Je kunt nu een gedeelte van de starter gebruiken om zuurdesembrood te bakken. Het overgebleven deel van de zuurdesemstarter zet je over in een schone glazen pot. Je voegt opnieuw roggemeel en lauwwarm water toe totdat je weer een crèmige substantie hebt.

Recept tip: Zuurdesembrood

Mocht je het niet meteen alles in één keer willen gebruiken, dan kun je de zuurdesemstarter zeker een maand in de koelkast bewaren. Wel het advies om de drie dagen te controleren of het nog in goede staat verkeert. Indien nodig kun je wat meel toevoegen.

Recept tip: Zuurdesempannenkoeken

Lekkere en luchtige pannenkoeken: zonder eieren, zonder melk. Wat zit er dan wel in? Zuurdesemstarter, volkoren speltmeel en water. That’s it!

Hoe langer je het beslag laat staan, hoe luchtiger de pannenkoeken worden. Wil je ontbijten of brunchen met pannenkoeken? Bereid het beslag dan de avond van tevoren. Laat het die avond “rijzen”, dan is het de volgende ochtend klaar voor gebruik.

Verder is het bijzonder dat het zuurdesembeslag zelf genoeg bindingskracht heeft. In regulier pannenkoekenbeslag zitten altijd eieren om het mengsel te binden. In dit recept heb ik de eieren weggelaten en dat ging prima! Tevens is het overbodig zout of suiker toe te voegen. De zuurdesempannenkoeken hebben an sich voldoende smaak van zichzelf.

Recept tip: Vegetarische zuurdesempizza

Van de zuurdesem kun je ook heel goed een pizzabodem van maken. Voordeel is dat deze pizza niet zwaar op de maag zal vallen. Gebruik in plaats van de reguliere tomatensaus een eigen gemaakte tapenade van zoete aardappel en maangedroogde tomaatjes. Dit aangevuld met onder meer een topping van rode en groene pepertjes en fetakaas, geeft het deze vegetarische zuurdesempizza net een extra bite.

Tags: , ,