Blog Mondverzorging

Iedereen die mondwater uit de winkel gebruikt weet waarschijnlijk dat je dit niet mag doorslikken. Omdat het mondwater waarmee je de mond spoelt chemische ingrediënten bevat. Zogenaamd om te reinigen, echter vaak een mondverzorging met ongewenste bijwerkingen.

Het inslikken van dit mondwater is schadelijk voor de gezondheid. Op de website van Oral-b kun je lezen dat het inslikken van hun mondwaterproduct voor misselijkheid en diaree kan zorgen.

Maar goed, waarschijnlijk is het voor iedereen wel helder dat we het mondwater niet doorslikken.

Toch, ook door alleen de mond te spoelen, blijven residuen achter die door het lichaam worden opgenomen. Vooral onder de tong, hier zitten allerlei bloedvaten aan de oppervlakte (sommige pillen moeten daarom onder de tong worden gelegd, zodat ze sneller in het lichaam worden opgenomen). Stel je voor wat de gevolgen kunnen zijn na jarenlang gebruik en onbewuste inname van deze schadelijke stoffen. Ander negatieve bijwerking van het spoelen met dit chemische mondwater, is dat het tandglazuur kan worden aangetast.

Beter voorkomen dan genezen! Dat kan door het maken van je eigen mondwater met natuurlijke ingrediënten uit de keuken. Een mondverzorging welke heel makkelijk te maken is en door de kruiden heeft het een antibacteriële werking voor de tanden en het tandvlees.

– tijm: heeft ontsmettende en antibacteriële eigenschappen, remt de ontwikkeling van virussen
– kruidnagel: heeft een verfrissende werking, is antiseptisch en werkt pijnstillend– tijm: heeft ontsmettende en antibacteriële eigenschappen, remt de ontwikkeling van virussen
– rozemarijn: is antiseptisch en ontsmettend
– zeezout: helpt infecties te genezen, zoals bijvoorbeeld ontstoken tandvlees

Recept tip: Homemade mondverzorging: mondwater

Je kunt ervoor kiezen om het mondwater eerst te zeven voor dagelijks gebruik. Anderzijds kunnen de kruiden prima in de fles blijven zitten. Je mondwater zal donkerder kleuren in verloop van tijd. Dit komt door de kruidnagel. Vind je de mondwater te sterk worden? Voeg dan wat gekookte water aan toe om het te verdunnen. Om de levensduur te verlengen adviseer ik het gebruik van gedemineraliseerd water.

Andere mondverzorging tips:

– een keer per maand je mond spoelen met appelazijn; dit vermindert tandsteen
– een keer per maand je mond spoelen met een mengsel van bakingsoda en water; dit maakt je tanden witter

Tags: , ,